xperia z3 compact

Xperia Z3 Compact mikrofoni ongelma Android 6.0 Marshmallow päivityksen jälkeen

Asensitko uusimman Android 6 päivityksen Sony Xperia Z3 Compact puhelimeesi ja nyt mikrofoni ei enää toimikaan kunnolla? Kun puhut puhelua, niin vastapuoli ei kuule ääntäsi, tai vaihtoehtoisesti ei kuulu ääntäsi muuta kuin osittain. Tyypillinen mikrofoni ogelma on myös se että vastapuoli kertoo että äänesi kaikuu tai on nk tynnyrimäinen. Kuullostaa aivan kuin olisit jossain luolassa. Kun vastapuoli ei kuule Sinun ääntäsi, on vika yleensäkin mikrofonissa. Tämä artikkeli käsittelee erityisesti Sony Xperia Z3 Compact puhelinta, koska kyseisessä mallissa on kokemuksemme mukaan esiintynyt jonkin verran ongelmia mikrofonin kanssa. ( mallinumero D5803 )

Artikkelissa mainittuja asioita voi monelta osin soveltaa myös Sony Xperia Z2 ( mallinumero D6502 ) sekä Sony Xperia Z3 ( mallinumero D6603 ) puhelimiin, mutta korostamme että näissä malleissa on erittäin harvoin ongelmia mikrofonin toimivuuden kanssa. Sony Xperia Z3 Compactin mikrofonien juotokset vaurioituvat melko herkästi laitteen putoamisen yhteydessä.

Sony Xperia Z3 compact puhelimessa on kaksi eri mikrofonia:

1. Alempi mikrofoni puheluihin, kun pidät puhelinta korvallasi.

2. Ylempää mikrofonia käytetään silloin kun olet kytkenyt puhelun kaiuttimelle. Tätä puhelimen yläosassa sijaitsevaa mikrofonia kutsutaankin toisella nimellä ”secondary microphone

Olemme törmänneet nyt useasti tapauksiin, jossa asiakkaamme on päivittänyt puhelimensa uusimpaan Android 6.0.1 versioon ( jota myös kutsutaan nimellä Marshmallow ) ovat nyt raportoineet erilaisista ongelmista, puhelimen mikrofonin kanssa.

Olemme aikaisemmin asiakkaitamme ohjeistaneet niin, että mikrofoni ongelmien kanssa kannattaa puhelimien asetuksista käydä kytkemässä kohinanvaimennus -toiminto pois päältä kokonaan. Tätä ohjetta noudattamalla onkin suurin osa mikrofoni ongelmista poistunut Sony Xperia Z3 compact puhelimissa. Uusimmassa Android 6 päivityksessä kohinanvaimennus asetus on nyt poistunut puheluasetuksista. Mikrofoniin liittyvät ongelmat onkin täysin yllättäen palannut siis takaisin.

sony mikrofonin vaihto korjaus

xperia mikrofoni ongelma

Mistä ihmeestä nyt siis oikein on kyse?

Miksi Sony Xperia Z3 Compact puhelimen mikrofonin kanssa on ongelmia?

Ongelmat juontavat pääosin siihen, että puhelin on joskus pudonnut korkealta ja tällöin mikrofonin liitännän juotokset ovat osittain pettäneet, eikä mikrofoni enää toimi asianmukaisesti. Yllä olevassa valokuvassa on tapaus, missä mikrofoni on irronnut kokonaan juotoksestaan. Kuvan irronnut mikrofoni on nk. alempi mikrofoni,jota käytetään silloin kun puhelin on korvalla. Kyseistä mikrofonia ei tarvita jos puhelu käännetäänkin nk. kaiutinpuhelulle. Kaiutinpuhelussa käytetään ainostaan ylempää mikrofonia.

Miksi puhelun kohinanvaimennuksen pois päältä ottaminen on ratkaissut mikrofoni ongelmia?

Sony Xperia Z -sarjan puhelimissa on muutamia ohjelmallisia lisätoiminteita, jotka parantavat puheluäänen kirkkautta ja selkeyttä. Nämä ominaisuudet ovat muuttaneet perinteistä käsitystä miten mikrofoni / mikrofonit toimivat. ”Tavallisesti” alempaa mikrofonia käytetään vain silloin kun puhelin on korvalla. Ylempää mikrofonia käytetäänkin vain silloin, kun puhelu on ohjattu kaiuttimelle. Sonyn kehittämät puheluäänen parantamistekniikat muuttavatkin näitä käsityksiä niin, että kun puhelin on korvalla, käytetäänkin molempia mikrofoneja, puheluäänen laadun parantamiseksi. Kohinavaimennuksen päältä pois kytkeminen onkin auttanut mikrofoniongelmiin siten että, se on muuttanut mikrofonien toiminnan taas perinteiseen toimintatapaan. ( Alempi mikki toimii kun puhelin korvalla ja ylempi mikki toimii ainoastaan kaiutin puheluissa )

Ongelmanratkaisu, jos Android käyttöjärjestelmäsi on versiota 5.1.1

Saat kohinanvaimennuksen pois päältä asetuksista. Eli vedä yläosasta valikko esiin ja paina rattaan kuvaa. Selaa valikkoa alaspäin kunnes tulet kohtaan Puhelu. Paina PUHELU ja selaa valikkoa alas kunnes tulee esiin Kohinanvaimennus.

RATKAISU: Ota Kohinanvaimennus toiminto pois päältä.

 

Ongelmanratkaisu, jos olet jo ehtinyt asentamaan Android 6.0.1 käyttöjärjestelmän

Uudessa käyttöjärjestelmässä ei ole enää erillistä kohinanvaimennustoimintoa, jonka pois päältä kytkemisellä saisi mikrofonit toimimaan nk. perinteisesti. Ei ole myöskään enää mahdollista palata ajassa taaksepäin ja asentaa vanhempaa käyttöjärjestelmäversioita 5.1.1. Ei hätää. Sony on julkaisemassa korjauspäivitystä, joka tuo Kohinanvaimennus toiminnon taas takaisin. Kohinanvaimennus -toiminnon englanninkielinen nimitys on ”Disable noise suppression in calls

RATKAISU: Eli odota muutama viikko niin ongelman pitäisi ratketa itsestään.

Olemme jo  onnistuneesti asentaneet uusimman version Xperia Z3 puhelimeen, joka tuo kohinanvaimennustoiminnon taas takaisin. Alla kuvia uudesta päivityksestä. ( Päivitys on edelleen Android 6.0.1 mutta koontiversio on 23.5.A.0.575 ) Tämä lisäys tähän artikkeliin on tehty 20.05.2016

android 6 mikrofoni

android 6 xperia z3

mikrofonin kohinanvaimennus

xperia z3 compact

 

Paljonko maksaa mikrofonin korjaus Sony Xperia Z2 / Z3 puhelimiin?

Mikäli epäilet, että Sony puhelimestasi olisi mikrofoni vaurioitunut ja haluaisit sen vaihdattaa / korjauttaa. Korjauskustannusarvion antaminen on hieman hankalaa siitä syystä, koska meidän on mahdotonta etukäteen ( näkemättä ja tutkimatta ) tietää kumpi mikrofoni on puhelimestasi vaurioitunut: Ylempi mikrofoni tai alempi mikrofoni. Sen selvittämiseksi, Sinun kannattaisikin kääntyä lähimmän toimipisteemme puoleen. PuhelinRikki.fi toimipisteiden yhteystiedot löydätkin täältä:

https://puhelinrikki.fi/yhteystiedot

Osaavat asentajamme opastavatkin Sinua selvittämään kumpi mikrofoni on vaurioitunut. Toki on myös mahdollista että molemmissa mikrofoneissa on vikaa!! Kun on selvitetty, kumpi mikrofoni sekä laitteesi tarkka malli niin pääsemme antamaan tarkempaa korjauskustannusarviota puhelimesi korjauksesta. Varauduthan kuitenkin että mikrofonin korjaus voi maksaa puhelimen mallista riippuen jopa n. 180 – 250€

Molemmat mikrofonit on integroitu puhelimen piirikortille eli nk. logiikkakortille. Mikrofonit on kyllä mahdollista vaihtaa mutta vaatii erikoislaitteita, kuten esim. sitä varten kehitetyn juotosaseman. Vaihtotyön onnistumisen edellytyksenä on myös tehtävään koulutettu ammattilainen.

Huomioithan myös että mikäli puhelimesi on pudonnut ja siinä yhteydessä mikrofoni hajonnut, voisi olla kyse nk. äkillisestä ja ennalta-arvaamattomasta vahingosta joka voisi mahdollisesti kuulua kotivakuutuksesi korvauksen piiriin. Asiakaspalvelumme onkin koostanut laajan yhteenvedon aiheesta Puhelin ja kotivakuutus

https://puhelinrikki.fi/puhelin-kotivakuutukseen/

Yhteenveto

Asiasta voisi saada sellaisen käsityksen, että kyse olisikin ohjelmistopuolen eli nk. software ongelmasta, koska laitteen asetuksia muuttamalla voi vaikuttaa mikrofonien toimintaan. Tämä ei kuitenkaan pidä paikkansa!! Sony Xperia puhelimien mikrofoni ongelmat on kaikki nk. Hardware ongelmia eli mikrofonin juotokset ovat vaurioituneet. Yleensä siis laitteen pudotuksen yhteydessä. 

Piditkö tätä artikkeliamme hyödyllisenä? Voisitko antaa palautetta tai kommentoida tätä postaustamme? Tämä auttaisi meitä suuresti jotta voisimme tehdä vastaavia lisää. Kiitos jo etukäteen kommentistasi!

Jaa:

Comments

 • Teemu Vastaa

  Paljonko tämän korjauksen tekeminen maksaa Z2:een? Todennäköisesti samasta viasta on kyse, vaikka tässä puhutaankin vain Z3:sta.

 • Teemu H Vastaa

  Kiitos, olin jo lähettämässä puhelinta takuuhuoltoon mutta jostakin oikusta keksin vielä tutkia netin syövereitä. Kohinaneston poistolla myös M4 Aqua alkoi toimia kaiuttimella. Kiitos tästä artikkelista, säästi paljolta vaivalta!

  • Vesa-Pekka Venho
   Vesa-Pekka Venho Vastaa

   Kiitos palautteestasi Teemu!! Mukava kuulla, että artikkelistamme oli Sinulle aidosti hyötyä. Tällaiset palautteet motivoivat meitä tuottamaan näitä lisää.

 • Ari S Vastaa

  Hyvä artikkeli sain oman Z5 pelittämään. Olin jo jahkaillut uuden ostamista. Mutta hyvä näin, eipähän tarvitse siirrellä uuteen puhelimeen softia jne… Kumarrus ja kiitos kirjoittajalle.

Add your comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *