xperia ip68

Onko Sony Xperia puhelin vedenkestävä? Ei ilmeisesti ihan niin vesitiivis kuitenkaan

Sony on pitänyt Xperia Z3 -sarjan puhelimien markkinoinnissa keskeisesti esillä että, puhelin on vesitiivis.

Suomenkielisellä Sony Xperia Z3 -sarjan websivustolla onkin asiasta todettu seuraavaa:

”Xperia Z3 on vesi- ja pölytiivis, kun noudatat muutamaa yksinkertaista ohjetta: kaikki portit ja suojukset on suljettava tiiviisti, voit viedä puhelimen enintään 1,5 metrin syvyiseen veteen enintään 30 minuutiksi, ja veden on oltava makeaa vettä. Satunnainen käyttö klooratuissa uima-altaissa on sallittu, jos laite huuhdellaan sen jälkeen makealla vedellä. Ei merivettä eikä suolavesialtaita.”

Hei, tosi siistiä!! Tämänhän mukaan voin siis mennä huoletta ottamaan altaalle kuvia jälkikasvun vesileikeistä! Odotappa hetki ennenkuin lähdet kuvaamaan sillä…

…kun lukemista jatkaa Sonyn kansainvälisellä sivustolla olevaan artikkeliin, koskien laitteiden vesitiiviyttä, alkaa tulemaankin varsin ristiriitaisista viestiä siitä, kuinka vesitiivis laite lopultakin taitaa olla. Ohessa linkki kyseiseen artikkeliin:

http://support.sonymobile.com/global-en/dm/waterproof/

Kyseisellä sivustolla onkin kaksi merkittävää lausetta, joka kumoaakin vesitiivis / vedenkestävyys asian kokonaan siinä merkityksessä, minkä markkinointimateriaalista olisikin voinut ymmärtää.

Taking photos and movies in wet surroundings. Remember not to use the device underwater. If you accidentally get the device wet with non-fresh water, wash the device with tap water.

The IP rating of your device was achieved in laboratory conditions in standby mode, so you should not use the device underwater, such as taking pictures. Do not use the device to take photos while performing any type of activity underwater, including diving or snorkeling.

Kyseisellä ohjeituksella kielletäänkin varsin yksiselitteisesti laitteen kaikenlainen käyttäminen veden alla. Riippumatta siitä, oletko uima-altaalla tai merivedessä, puhelimen käyttäminen vedenpinnan alla, on vastoin takuuehtoja ja laitteen takuu ilmeisesti raukeaakin välittömästi, mikäli laitteessa on havaittavissa merkkejä kastumisesta.

Siis WHAT!! Näiden kahden sivuston informaatiohan on täysin ristiriidassa keskenään!!

Puhelimen IP68-luokitus

Miten ihmeessä IP68 luokituksen laitetta ei voikaan käyttää vedessä, ilman että sillä olisi vaikutusta puhelimen takuuseen? Voisiko sitten olla niin, että kyseiset ”vedenkestävät Xperiat” eivät olisikaan saaneet oikeaa IP-luokitusta? Sonyn vedenpitävät Xperia Z3 ja Z5 laitteet ovat todellakin läpäisseet kansainvälisen standardin, joka on siis suoritettu asianmukaisessa, riippumattomassa luokituslaitoksessa. ( Eli valmistajat eivät siis pääse vaikuttamaan tuloksiin mitenkään ). Sony pitääkin asiasta hyvin pidättyväistä tiedotuslinjaa, eikä asiaan siis saada valmistajalta taholta yksityiskohtaisempaa informaatiota. Kuitenkin Sonyn virallisella tukipalvelu sivustolta ( Sonymobile Support forum ) löytyy asiaan hieman tarkennusta. Koskien Xperia Z5 vesitiiviydestä, Sony on antanut kyseisen vastauksen:

Our new Xperia Z5 is protected from water ingress according to the IPx5/x8 standard, which is the highest water protection featured in mobile handsets. The tests for this rating also include the slow submersion in a fresh water tank up to 1.5m for a duration of 30 minutes. Moving or operating the device while it is submerged is not tested during the laboratory tests. There are also many environmental factors which we could not assess (e.g. water movement or water pressure changes during the movement), if a device is used underwater. Therefore we recommend not submerge our Xperia Z5 in water.

Tämän lisäksi yllämainitulla waterproof sivulla on asiaan liittyvä lause:

The IP rating of your device was achieved in laboratory conditions in standby mode

Tulkitsisinkin nämä kaksi lausetta niin, että IP68 luokitus on saavutettu tarkoin määritetyssä laboratorio-olosuhteissa, jolloin puhelin on laskettu (erittäin varovasti) altaaseen, tarkoin määritetylle syvyydelle. Testijakson päätyttyä laite on nostettu (erittäin varovasti) ja annettu tietyn ( tarkkaan määritetyn ) ajan kuivua, tarkoin määritetyssä  lämpötilassa. Tällaisessa, huolellisesti suunnitellussa testiympäristössä, puhelin on pystytty käynnistämään. Testitulos on siis saavutettukin vain ja ainoastaan laboratorioympäristössä, eikä vastaa mitenkään todellisia olosuhteita kun Sinä olet kuvaamassa jälkikasvusi temmellystä altaalla.

Itseasiassa juuri tämän yllä viitatun waterproof sivuston tekstin sisältöä onkin muutettu vuoden 2015 lopussa, tuohon nykyiseen muotoonsa. Samoihin ajankohtiin ajoittuu myös nämä, julkisuudessakin olleet suomalaisten asiakkaiden tapaukset, jotka vahvistavat myös käsitystämme siitä, että Sony olisi tiukentanut takuukäytäntöjään koskien kosteusvaurion kokeneita puhelimia:

http://teknavi.fi/elektroniikka/omistatko-vesitiiviin-puhelimen-varo-takuu-ei-ehka-korvaa-kastumista

SONYn kosteusilmaisin

Puhelimen emolevyyn on asennettu nk. kosteusindikaattori, joka on periaatteessa mahdollista tarkistaa ilman laitteen avaamista. Kosteusanturi eli Liquid Damage Indicator (LDI) on alkuperäisena valkoinen, mutta vaihtaa värin punaiseksi, mikäli se on havainnut kosteutta. Se sijaitsee latausliittimen (USB) liittimen välittömässä läheisyydessa.

kosteusvaurio2

 

Voinko itse tarkistaa onko puhelimeni kastunut?

Kyllä voit. Kosteusindikaattori on tarkkaan katsottaessa havaittavissa ilman, että puhelimen takalasi irroitetaan. Mikäli USB liittimen takakannen puolelta, havaitset punaisen viivan, on kosteusindikaattori lauennut. LDI löytyy samasta paikasta Xperia Z3 ja Z3 compact puhelimissa.

sony xperia vedenkestävä

sony xperia vedenpitävä

Vesissä on eroja

Viittaan taas jälleen kerran uudelleen tuohon yllämainittuun linkkiin Sonyn waterproof sivustolle ja siellä olevan tekstin sisältöön:

Do not expose the device to seawater, salt water, chlorinated water or liquids such as fruit drinks, liquid detergent and vinegar.

Eli älä altista puhelinta lainkaan muulle kuin puhtaalle hanavedelle. Vähäinenkin määrä merivettä, kloorattua vettä, virvokkeita, viiniä, viinietikkaa sekä pesuaineita on pahasta laitteellesi. Mikäli puhelimesi putoaa mereen, tai uppoaa uima-altaaseen niin huuhtele se välittämästi varovasti juoksevan hanaveden alla ja jätä pöydällesi kuivumaan 1-3 tunniksi. Toimi samoin myös, jos puhelimesi pinnalle kaatuu drinkkejä. Pesuaineet syövyttävät suojakansissa olevat silikonitiivisteet nopeasti niin, ettei puhelimesi pidä enää lainkaan vettä. Huomioithan myös että USB liittimen suojus kuluu mekaanisesti vuodessa siihen kuntoon että ne eivät pidä vettä enää lainkaan. Oletetaan vaikkapa että lataat puhelimesi kerran päivässä. Tällöin olet avannut ja sulkenut kannen yli 700 kertaa.

Mikäli puhelimesi sisään on päässyt vähäinenkin määrä muuta kuin puhdasta hanavettä, on huoltoteknikon helppo havaita se laitteen avaamisen yhteydessä. Alla olevista kuvista ilmeneekin tyypillisimmät vauriot mitkä on tullut, kun laite on pudonnut uima-altaaseen tai meriveteen:

1. Vakava kosteusvaurio kun puhelin on pudonnut meriveteen. Emolevyllä eli piirikortilla on havaittamissa hapettumista. Alkanut korroosio rikkoo nopeasti piirikortilla olevat komponentit ja puhelin menee epäkuntoon. Tällaisessa tapauksessa, missä puhelimen piirikortti on altistunut merivedelle, on jo viikossa täysin korjauskelvoton. Tällaisen piirikortin puhdistaminen ultraäänipesurilla on jo myöhäistä.

sony puhelimen kosteusvaurio

kosteusvaurio puhelimen piirikortilla

2. Sony Xperia Z3 on kastunut uima-altaalla. Puhelimen sisään päässyt kloorivesi syövyttää puhelimen sisällä olevat teräsruuvien päät jo muutamassa viikossa. Jos Sinulla on puhelin vahingossa pudonnut uima-altaaseen, niin huoltohenkilöstön on helppo todeta tapahtunut jälkikäteen, puhelimen avauksen yhteydessä. Alla olevassa kuvassa näkyy ruuvien ja muiden teräsosien syöpyminen.

kastunut puhelin

puhelin kloorivesi

 

Summa summarum

Xperia Z3 ja Z5 puhelimia voitaisiin mielestämme tulkita lähinnä ”roiskevedenkestäviksi” eli käytännössä siis lähinnä IP65 -luokituksen omaavana laitteena. Eikä siis IP68 -laitteena, kuten Sonyn markkinointimateriaalista voisi päätellä. Laitetta EI SAA upottaa missään tilanteessa veden alle. Puhelin toki voi selvitä ”uintireissusta” hyvinkin ilman vaurioita, mutta muistathan huuhdella sen varovasti juoksevan vesijohtoveden alla. On täysin mahdollista että puhelimeen voi tulla vakava kosteusvaurio jo pienenkin upotuksen jälkeen.

Asiasta noussut häly onkin mielestämme erittäin valitettavaa. Sony Xperia Z3 ja Z5 puhelimet on kuitenkin kaikkein vesitiiviimpiä puhelimia markkinoilla tällä hetkellä ja ovat muutoinkin erittäin korkealuokkaisia puhelimia. Vahvistukseksi todettakoon tässä nyt vielä, että artikkelin kirjoittanutkin omistaa Sony Xperia Z3 älypuhelimen ja on erittäin tyytyväinen nykyiseen laitteeseen.

Onko puhelimeni ”vesitiivis” myös näytön korjauksen jälkeenkin?

Asiakaspalvelussamme vastataan tähän kysymykseen päivittäin useaan kertaan, joten on syytä käsitellä tämä asia nyt myös perinpohjin. Ihan ensiksi todetaan yllämainitut asiat taas jälleen kerran uudestaan eli, että puhelinta ei saa upottaa, eikä käyttää veden alla. Edelleen, puhelin ei saa altistua muulle kuin puhtaalle hanavedelle. Mikäli puhelin pääsee kastumaan sisältä, niin kaikki takuuasiat voit sitten samantien unohtaa. Joo, myönnetään että tämä kaikki on outoa ja osittain kohtuutontakin Sinun ”vesitiiviille puhelimelle” mutta me olemme tässä pelkkä ”välikäsi” ja pyrimme toimimaan asiakkaidemme etua ajatelleen niin hyvin kuin vain pystymme. Nämä siis alkusanoista ja nyt sitten itse asiaan: Sony Xperia puhelimen näytön korjaus on mahdollista tehdä kahdella eri tavalla:

  • Vaihtamalla kosketusnäyttö ja LED paneeli, ilman että vaihtaa puhelimen kehystä / runkoa lainkaan. Tässä vaihtoehdossa voit heittää hyvästit puhelimesi vedenkestävyydelle. Itseasiassa tällaisen korjauksen jälkeen puhelimesi ei kestä itseasiassa edes roiskuvaa vettäkään.
  • Vaihtamalla kosketusnäyttö, LED -paneeli sekä puhelimen runko, yhtenä pakettina. Tämä on siis ainoa oikea mahdollisuus korjata laite niin että sen vedenkestävyys säilyisi uuden veroisena. Tämä ei kuitenkaan pelkästään riitä, vaan kuten kaikki tiedämme että, ketju on yhtä vahva kuin sen heikoin lenkkikin. Näinollen asianmukaisessa korjaustoimenpiteessä pitää tämän lisäksi huolehtia kaikista tiivisteistä asianmukaisesti. Puhelinrikki.fi ketjun kaikissa toimipisteissä laitteet korjataan täysin samalla tavalla, käyttäen valmistajan alkuperäisiä varaosia.

Mitä mieltä Sinä olet ”vedenkestävästä” Sony Xperia Z3 tai Z5 puhelimestasi? Haluaisitko asiakaspalvelumme kommentoivan jotain Sinua askarruttavaa kysymystä, koskien Xperia puhelintasi? Piditkö tätä artikkeliamme hyödyllisenä? Voisitko antaa palautetta tai kommentoida tätä postausta? Tämä auttaisi meitä suuresti jotta voisimme tehdä vastaavia artikkeleita lisää. Kiitos jo etukäteen kommentistasi!

Jaa:

Add your comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *