voiko iphonen ladata ipadin laturilla

iPhone lataaminen iPadin laturilla – Akku latautuu nopeammin mutta voiko se vahingoittaa puhelintani?

Asiakkaamme tiedustelevat meiltä useasti, että voiko iPhone puhelimen ladata turvallisesti iPadin myyntipakkauksen mukana tulevalla tehokkaammalla laturilla. iPadin laturi on kooltaan suurempi kuin vastaava laturi, mikä tulee iPhone puhelimen myyntipakkauksessa.

 • iPadin laturin tekniset tiedot 12W ja 2,4A
 • iPhone laturin tekniset tiedot 5W ja 1A

Lyhyt vastaus:

KYLLÄ!! Voit turvallisesti ladata iPhone puhelimesi iPadin laturilla. Ja mikä parasta: iPhonesi latautuu huomattavasti nopeammin, kun lataat sen tehokkaammalla 12W iPad laturilla. Ainoa haittapuoli asiassa on, että jos lataat iPhonesi AINA tehokkaammalla laturilla, niin kokemuksemme mukaan akun käyttöikä voi lyhentyä alla olevan taulukon mukaisesti:

 • iPhone 6 akun käyttöikä lyhenee n. 15%
 • iPhone 6 Plus akun käyttöikä lyhenee n. 10%
 • iPhone 6S akun käyttöikä lyhenee n. 20%
 • iPhone 6S Plus akun käyttöikä lyhenee n. 15%

Kun otetaan huomioon, että akun keskimääräinen vaihtoväli on n. 2 vuotta ja akun vaihtotyön hinta on n. 49-59€ niin kustannus on kuitenkin täysin olematon saavutettuun hyötyyn nähden.

Tämä artikkeli on kirjoitettu ( ja julkaistu ) tammikuussa 2017 jolloin akun vaihdon hinnat iPhone 6 sarjaan maksavat 49 – 59€. Oheisista linkeistä voit tarkistaa puhelimesi akun vaihdon hinnan:

iPhone 6 ja iPhone 6Plus

Apple iPhone 6 akun vaihto

Apple iPhone 6Plus akun vaihto

iPhone 6S ja iPhone 6S Plus

Apple iPhone 6S akun vaihto

Apple iPhone 6S Plus akun vaihto

Jos asia Sinua kiinnostaa mutta et nyt ehdi lukea artikkeliamme loppuun, sekä haluat vielä asiasta täyden varmuuden, niin oheisessa linkistä löydät Applen sivuilta vahvistuksen asiaan:

https://support.apple.com/en-us/HT202105

Melko hankalaa argumentoida valmistajan sivuilla olevaa informaatiota vastaan, vai mitä?

Miksi asiasta on kuitenkin osittain ristiriitaista tietoa olemassa? Alla on asiakaspalvelumme asiantuntijoiden koostama laaja selvitys koko casesta, mukana myös muutama käytännön esimerkki.

Pitkä vastaus:

Laturi vai verkkolaite

Suomenkielen sana ”laturi” on vahvasti juurtunut päivittäiseen kielenkäyttöömme mutta se johtaa monesti harhaan niin kuin tässäkin tapauksessa, kun puhutaan puhelimista. Kuten ylläolevassa linkissä ( Applen sivuilla olevassa artikkelissa ) puhutaan tässä yhteydessä englanninkielisestä termistä ”adapter” eli sen voisi kääntää suomeksi verkkolaite tai verkkoadapteri. Ei suinkaan laturi eli engl. charger – kyse on adapterista.

iPhonen nk. ”laturi” eli lataussäädin on sisäänrakennettu puhelimen piirikortille

Puhelimen laturi tai oikeampi termi olisi lataussäädin, on siis sisäänrakennuttu puhelimen piirikortille, joka huolehtii kulloisenkin tilanteen oikeasta latausjännitteestä ja -virrasta. Apple iPhone 6 / 6 Plus sekä 6S / 6S Plus puhelimien latausvirta (A) on säädetty niin, että se voi olla maksimissaan 2,1 Ampeeria. Nyt tässä kohtaa on hyvä muistuttaa iPad laturin teknisistä tiedoista: ”Output 5,2V / 2,4A

Eli ainoastaan iPad laturi siis pystyy syöttämään puhelimeesi ( iPhone 6/6S ) tuon tarvittavan maksimi latausvirran 2,1 A. iPhonen mukana tullut laturi kykenee syöttämään puhelimeen ainoastaan 1A latausvirran, joka siis tarkoittaa käytännössä sitä, että puhelinta voisi ladata voimakkaamminkin mutta ”laturista” vain ei tule tarpeeksi virtaa puhelimen sisäiselle lataussäätimelle.

Li-Ion akkujen pika-lataus

Kaikista Apple iPhone ja iPad laitteissa käytetään nk. sisäisiä Li-Ion akkuja. On yleisesti tunnettu asia, että Li-Ion akkujen jatkuva pikalataaminen lyhentää vähän niiden elinikää mutta jos lataaminen tapahtuu valmistajan antamien raja-arvojen sisällä, eliniän muutos on erittäin vähäistä. Aivan niinkuin käytännön kokemukset ovat osoittaneetkin iPhone 6 -sarjan puhelimissa.

iPhone 6 sarjan puhelimien akun käyttöikä

Jokainen iPhone 6 -sarjan puhelimien käyttäjistä käyttää ( ja lataa ) laitettaan hyvin yksilöllisesti mutta jonkinlaisena keskiarvona pitää käyttäjää jonka puhelimen akun kapasiteetista on 2 vuoden (24kk ) käytön jälkeen jäljellä n. 75%. Tällöin käyttäjä joutuu kesken työpäivän lataamaan puhelintaan, kun aikaisemmin hän selvisi koko päivästä niin, että latasi puhelimensa ainoastaan kerran eli käytännössä jättämällä puhelimensa lataukseen yöksi.

”iPhone 6 Plus ja 6S Plus malleissa on kooltaan isompi akku, joka myös kestää pidempään”

Plus malleissa on kooltaan sekä kapasiteetiltaan huomattavasti suurempi akku, jonka käyttöikä on pidempi kuin vastaavissa 4,7″ iPhone 6 / 6S malleissa. Toki on huomioitava että suurempi näyttö 5,5″ myös vaatii enemmän virtaa laitteen akulta.

Keskiarvona voidaankin pitää, että työkäytössä olevan iPhone 6 / 6S akun kapasitetti laskee 24 kuukaudessa sille tasolle, että laitetta joudutaan lataamaan myös päivän aikana – eikä siis pelkkä yöllä tapahtuva lataaminen enää riitä. Aktiivisten käyttäjien akku voi olla tässä tilanteessa jo 1,5 vuoden käytön jälkeen. Vastaavasti vähäisemmällä käytöllä olevan Plus mallin käyttäjä voi havaita akun kapasiteetin laskenee huomattavasti vasta 3-4 vuoden käytön jälkeen.

Keskimäärin akun käyttöikä iPhone 6 / 6Plus / 6S / 6S Plus malleille ovat:

 • iPhone 6 akun kapasiteetti laskee alle 75% tasolle n. 660 latauskerran jälkeen
 • iPhone 6Plus akun kapasiteetti laskee alle 75% tasolle n. 730 latauskerran jälkeen
 • iPhone 6S akun kapasiteetti laskee alle 75% tasolle n. 540 latauskerran jälkeen
 • iPhone 6S Plus akun kapasiteetti laskee alle 75% tasolle n. 610 latauskerran jälkeen

Jatkuvan pikalataamisen vaikutus akkuun

Kuten yllä olemme todenneet niin jatkuva pikalataaminen alentaa hieman akun käyttöikää. Korostamme nyt kuitenkin taas että vaikutus on erittäin vähäinen.

”Akun pikalataaminen alentaa akun käyttöikää mutta sen taloudellinen merkitys on olematon, etenkin jos käytät puhelintasi työelämässä”

Alla olevissa kuvissa on iPhone 6 puhelimen akku, jota on AINA ladattu iPad laturilla. Akun sisäinen laskuri osoitti tällöin latauskertojen määräksi 654 ja puhelin oli hieman alle 2 vuotta eli 22 kuukautta.

 

Akun pinta on muuttunut sileästä ”röpölliseksi” sekä akussa on havaittavissa pientä pullistumista. Puhelimen käyttäjän kertomukseen mukaan hän joutui latasi puhelimensa aina öisin ja otti sen latauksesta aina aamuisin. Kuitenkin hän joutui sen lataamaan kesken työpäivän ja sekään ei aina riittänyt iltaan asti, vaan hän joutui lataamaan sen vielä toisen kerran vuorokauden aikana.

Mikäli tällaisen tilanteen jälkeen jatketaan edelleen iPhonen käyttöä, ilman akun vaihtoa, voi liiallinen kuumeneminen tai akun pullistuma aiheuttaa puhelimeen jo jotain vaurioita.

Selkeä suosituksemme on, että mikäli joudut lataamaan iPhonen akkua kesken työpäivän, niin se tulisi silloin viimeistään vaihtaa uuteen. Keskimäärin akulla on tällöin ikää n. 1,5 vuotta. 

Latauskerrat ja niiden määrittäminen

iPhonen akuista löytyy toiminto joka laskee jokaisen latauskerran ja tallentaa sen akussa olevalle muistipiirille. Tämän tiedon voi jokainen tarvittaessan itse selvittää omasta puhelimestaan. Tarvitset sen selvittämiseen:

 1. tietokoneen, johon on asennettu iTunes.
 2. tiedonsiirtoon soveltuvan Lightning kaapelin, joka tulee siis myyntipakkauksen mukana.
 3. lataat ohjelman osoitteesta www.icopybot.com

Oheisessa kuvassa ruutukaappaus icopybot sovelluksesta – iPhone 5S akun tiedot:

iphone akku kapasiteetti

iphone akun kapasiteetti

 • akku on ladattu 538 kertaa
 • akun kapasitetti uutena 1430mAh
 • akun nykyinen kapasitetti 1300mAh

eli akun kapasitettista on jäljellä 91%

iPhone SE ja iPhone 5S pikalataaminen

Tähän asti artikkelissa on käsitelty ainoastaan iPhone 6 ja 6S sarjan puhelimien pikalataamista. iPhone 5S ja SE mallien sisäinen lataus onkin rajoitettu niin, että nk. pikalataaminen ei ole mahdollista, koska latausvirta on säädetty max 1A. ( iPhone 6 sarjassa se oli siis 2,4A ) Näinollen, iPadin tehokkaamman laturin ei pitäisi teoriassa mitenkään pystyä lataamaan iPhone SE / 5S :n akkua täyteen nopeammassa ajassa kuin mitä 1A laturilla. Tämä siis teoriassa mutta emme kuitenkaan kiistä käytännön havaintoa, että lataus on hieman nopeampaa iPad laturilla kuin iPhonen pakkauksessa mukana tulevalla 1A laturilla. Samoin, akussa voidaan havaita hyvin pientä käyttöiän lyhentymistä jos iPhone SE / 5S on AINA ladattu tehokkaammalla iPad laturilla. Jokatapauksessa ero on alle 10% luokkaa eli täysin olematonta käytännössä.

iPadin lataus iPhone laturilla

Voit toki käyttää iPhonen 1A laturia iPadisi lataamiseen mutta vaarana on että, voit vahingoittaa ihmissuhteitasi, koska lataaminen kestää tolkuttoman kauan. iPad ei siitä kuitenkaan vahingoitu.

Lisätodiste

Kuullostaako tämä kaikki siis liian hyvältä ollakseen totta? Katsotaanpa vielä Applen verkkokaupasta iPad laturin yhteensopivuustiedot:

http://www.apple.com/shop/product/MD836LL/A/apple-12w-usb-power-adapter

ipad laturin yhteensopivuuslista

ipad laturin yhteensopivuuslista

Miksi iPhone 6 mukana sitten toimitetaan 1A laturi, vaikka siinä voisi käyttää samaa laturia kuin iPadissakin?

Syyt on lähinnä taloudellisia:

 • 1A laturi on edullisempi valmistaa kuin 2,4A  laturia
 • vie huomattavasti vähemmän tilaa myyntipakkauksessa – säästöä logistiikassa
 • 1A laturia kannattaa kuitenkin valmistaa iPhone 5S / SE malleihin
 • hitaampi Li-Ion akun lataaminen pidentää sen kestoa – kuitenkin käytännössä erittäin vähän.

Apple on huomannut, että lähes kaikki jättävät puhelimensa yöksi lataukseen, joten hitaammasta latauksesta ei näinollen ole käytännössä mitään haittaa.

Summa summarum

Lyhyt yhteenveto kaikesta yllämainitusta:

 1. Mikäli haluat pitää hyvää huolta iPhonesi akusta niin lataa se myyntipakkauksen mukana tulevalla laturilla. Edelleen, lataa se ennen nukkumaan menoasi täyteen ja ota yöksi se pois latauksesta. Näin toimimalla varmistat akullesi pisimmän mahdollisen käyttöiän. Taloudellinen hyötysi näin toimimalla, kahden vuoden aikana on n. 4 – 6€ arvoinen.
 2. Voit huoletta ladata iPhone puhelimesi iPadin laturilla. Akun käyttöikä voi hieman lyhentyä mutta saat uuden akun asennettuna puhelimeesi lähimmässä toimipisteessämme 49-59€:lla. Näinollen, jos käytät puhelintasi työssäsi: ”go ahead”

Alla käsittelemme vielä muutamia kysymyksiä, joita asiakkaamme meiltä toistuvasti tiedustelevat:

Kolmannen osapuolen laturit eli nk. ”tarvikelaturit ja niiden käyttäminen puhelimen lataamiseen:

Kuten artikkelissa olemme maininneet, että iPhonessa on sisäinen lataussäädin joka huolehtii siitä, että ei voi ladata liian voimakkaalla virralla puhelinta. Tämä siis teoriassa mutta emme lainkaan epäile etteikö näin olisi myöskin käytännössä. Asiassa hieman huolestettuvaa onkin Tukesin tekemän testin tulokset erilaisille tarvikelatureille. Kaikista latureista löytyi erilaista huomautettavaa niiden turvallisuudesta ( siis käyttäjälle – ei laitteelle ). Suosittelemme myyntipakkauksen mukana tulleen laturin käyttöä aina kun Sinulla on mahdollista sitä käyttää.

Jonkun muun puhelinvalmistajan USB laturin käyttäminen iPhonen lataamisessa:

Jokaiselta varmaankin löytyy pöytälaatikoistaan Nokia tai Samsung puhelimista jääneitä USB latureita. Voit huolettaa käyttä tällaisia latureita myös iPhonen lataamiseen, mikäli löydät niistä:

 • Samsung
 • Nokia
 • Microsoft
 • Sony
 • Huawei

valmistajan logon, sekä olet täysin varma siitä, että ne ovat tulleet uuden puhelimen mukana. Toimii sitten myös toisinpäin eli, voit tällaisilla 1A latureilla turvallisesti ladata myös iPadin mutta muistathan, että se kestää useita tunteja.

Apple iPhone 6S puhelimen akkujen vaihto-ohjelma.

Apple on sitoutunut vaihtamaan takuuna osan iPhone 6S mallien akuista, vaikka niiden takuuaika olisikin jo päättynyt. Voit helposti tarkistaa oheisesta linkistä, että kuuluko Sinun puhelimesi tähän vaihto-ohjelmaan:

https://www.apple.com/fi/support/iphone6s-unexpectedshutdown/

Vaikka puhelimesi kuuluisikin ko. vaihto-ohjelmaan ja saisit sitä kautta puhelimeesi uuden akun veloituksetta, niin vaihdattamalla akkusi toimipisteessämme, saat seuraavat hyödyt:

 • Akun vaihto jopa odottaessa.
 • Akun vaihto omalla paikkakunnallasi – ei turhaa postittamista tai rekisteröintejä.
 • Emme tyhjennä puhelintasi tehdasasetuksiin – kaikki tiedot säilyvät.
 • Voimme vaihtaa puhelimesi akun vaikka näyttösi olisikin hieman rikki.

iPhone 6 akku

iPhone 6S akku

 

Jaa:

Add your comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *